Perakendenin Yeni Odağı: Birleşik Mobil ve Fiziksel Alışveriş Deneyimi

  • Perakende şirketleri, sadece mobil alışveriş yerine, mobil ve fiziksel alışverişin iç içe geçtiği ve uyum içinde var olduğu birleşmiş bir alışveriş deneyimine odaklanmalılar.
  • Yakın gelecekte tüketiciler, herhangi bir markanın fiziksel mağazasına girerek ürünlere göz atıp, onları deneyimledikten sonra beğendikleri ürünleri akıllı telefonları aracılığıyla markanın mobil uygulaması üzerinden satın alabilecekler.
  • BRP'nin "Perakendenin Mobilizasyonu" raporuna göre, tüketicilerin %64'ü, mobil cihazlar aracılığıyla kolay bir şekilde ulaşılabilen ürün bilgilerini baz alarak mağaza seçtiklerini belirtiyor.
  • Mobil tanımlama yöntemleri, çevrim içi ve mağaza içi alışveriş deneyimini bir araya getirmek için yaygın hale geldiğinden dolayı, perakende şirketlerinin mobil tanımlayıcılarını paylaşmaları için müşterileri ikna edecek ilgi çekici teklifler sunmaları gerekiyor
  • Perakende şirketlerinin %71'i, müşterileri için "herhangi bir yerde satışı başlat" ve "herhangi bir yerde satışı bitir" yeteneğini kullanıma sunmayı planlıyor.
  • İlgili Yazı: Markalar, Alışveriş Deneyimini Geliştirmek İçin Mobil Uygulamaları Nasıl Kullanıyorlar?

Yanımızdan ayırmadığımız ve her an her yerde internete girmemize olanak tanıyan akıllı telefonlar, e-ticaretin hızlı büyümesinde büyük pay sahibi. Zira her geçen gün mobil ticaretin, e-ticaret içerisindeki payı hızla artıyor. Online istatistik portalı Statista'nın paylaştığı bir istatistiğe göre, 2017 yılında ABD'de, mobil ticaretin e-ticaret içerisindeki payı %34,5'ti. Bu payın her yıl istikrarlı bir şekilde artarak 2021 yılı itibarıyla %53,9'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Statistic: U.S. mobile retail commerce sales as percentage of retail e-commerce sales from 2017 to 2021 | Statista

Mobil ticaretin e-ticaret içerisindeki payını küresel bazda ele aldığımızda ise daha yüksek bir oranla karşılaşıyoruz. Yine Statista'nın paylaştığı bir istatistiğe göre, 2016 yılında bu oran %52,4 iken 2017 yılında ise %58,9'a yükselmiş. Bu istatistiğe göre, 2021 yılında dünya genelindeki e-ticaret satışlarının %72,9'unun mobil aracılığıyla gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Statista'nın belirttiğine göre, mobil öncelikli ekonomilerde yükselen e-ticaret piyasaları, bu eğilimde büyük bir faktördür.

BRP isimli şirket tarafından hazırlanan "Perakendenin Mobilizasyonu" isimli rapora göre, tüketicilerin %41'i gelecek iki yıl içinde telefon ya da tablet aracılığıyla yaptıkları alışverişlerin sıklığını artırmayı planlıyor.
Buna paralel olarak perakende şirketlerinin %41'i, müşterilerin beklentilerinin karşılanmasını garantiye almak için mobil alışveriş deneyimini geliştirmeyi planlıyor. Ayrıca şirketin 1.298 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği online ankette, katılımcıların %67'lik bir kısmı, mobil indirim kuponları sunan bir perakende şirketinden alışveriş yapma ihtimallerinin çok daha yüksek olduğunu ifade etti. BRP'nin raporuna göre, perakende şirketlerinin %40'ı da mobil uygulama ya da internet sitesi aracılığıyla kuponlar ya da indirimler sunmanın önemli bir özellik olduğunu dile getirdi.

https://pazarlamasyon.com/rakamlarla-mobil-ticaretin-yukselisi/

Ancak tüm bu istatistiklere rağmen, perakende sektörünün geleceği yalnızca mobil ticarette saklı değil. Perakende şirketlerinin sadece mobil alışveriş yerine, mobil ve fiziksel alışverişin iç içe geçtiği ve uyum içinde var olduğu birleşmiş bir alışveriş deneyimine odaklanmaları gerekiyor. Zira her ne kadar yakın gelecekte mobil alışveriş gelirleri hızlı bir şekilde artacak olsa da, bu fiziksel mağazacılığın daha da arka planda kalacağı anlamına gelmiyor.

Bu konuyu bir örnekle açıklamamız gerekirse, yakın gelecekte tüketiciler, herhangi bir markanın fiziksel mağazasına girerek ürünlere göz atıp, onları deneyimledikten sonra beğendikleri ürünleri akıllı telefonları aracılığıyla markanın mobil uygulaması üzerinden satın alabilecekler. Hatta İspanyol giyim markası Zara, geçtiğimiz yıl tam da bu mantıkta bir konsept mağaza açmıştı. Zara'nın Londra'da açtığı bu konsept mağazada müşteriler beğendikleri kıyafetleri deneyebiliyor, daha sonra satın almak istedikleri kıyafetlerin ödemesini online olarak yapabiliyorlardı ve müşteri tarafından satın alınan kıyafetler direkt olarak müşterinin evine gönderiliyordu.

https://pazarlamasyon.com/zaranin-e-ticaret-ozelliklerini-fiziksel-magazaciliga-tasiyan-konsept-magazasi/

BRP'nin kıdemli başkan yardımcısı olan Marty Whitmore bu konuyla ilgili olarak, "Bir perakendecinin mobil yetenekleri, bir tüketicinin alışveriş yapmayı seçtiği yerler için önemli bir faktör olabilir." diyor. BRP'nin "Perakendenin Mobilizasyonu" raporunda paylaşılan bulgular da bu görüşü destekliyor. Bu araştırmaya katılan tüketicilerin %64'ü, mobil cihazlar aracılığıyla kolay bir şekilde ulaşılabilen ürün bilgilerini baz alarak mağaza seçtiklerini bildirdi. Ürün ulaşılabilirliği ve ürün bilgisi, tüketicilerin favori özellikleri listesinin zirvesinde yer alırken bu iki unsuru müşteri hizmetleri, kuponlara erişim ve sadakat programları takip etti.

Belirtilene göre birleşik mobil ve fiziksel alışveriş deneyiminin başarısı, müşterilerden çok fazla bilgi almadan onlara istedikleri bilgiyi sağlamaktan geçiyor. BRP bu konuyla ilgili olarak şunları ifade ediyor:

"Tüketicilerin kimliklerini tespit etmek için en iyi teknolojilerle bile, perakendecilerin müşterileri, müşteri tanımlamasına dahil olmaya ikna etmesi gerekiyor... Müşterilerin tanınmak istemeleri için onu yeterince değerli kılmaları gerekiyor."

Sonuç olarak mobil tanımlama yöntemleri, çevrim içi ve mağaza içi alışveriş deneyimini bir araya getirmek için her geçen gün daha yaygın hale geldiğinden dolayı, perakende şirketlerinin mobil tanımlayıcılarını paylaşmaları için müşterileri ikna edecek ilgi çekici teklifler (sadakat avantajları, kişisel indirimler, ürün promosyonları vb.) sunmaları gerekiyor. Zira BRP'nin "Perakendenin Mobilizasyonu" raporu, tüketicilerin yalnızca %39'unun mağazaya girdiklerinde akıllı telefonları aracılığıyla kendilerini tanımlayan mağazalarda rahat olduklarını ortaya koydu. Bununla bağlantılı olarak BRP şirketinin yakın tarihli "Birleşik Ticaret Araştırması"na katılan perakende şirketlerinin %61’i, müşterileri akıllı telefonları aracılığıyla tanımlamak için Wi-Fi kullanmayı planladıklarını bildirdi.

https://pazarlamasyon.com/online-offline-alisveris-deneyimini-birlestiren-magaza/

BRP tarafından geçtiğimiz mart ayının başında yayımlanan "Birleşik Ticaret Araştırması" da perakende sektöründe birleşik mobil ve fiziksel alışveriş deneyimine odaklandı. Bu araştırma sonucunda geleceğe yönelik olarak elde edilen dikkat çekici istatistikler şu şekildeydi:

  • Tüketicilerin %81'i, her ay en az bir kez online satın alım gerçekleştiriyor.
  • Perakende şirketlerinin %71'i, online alışveriş deneyimini geliştirmek için internet sitelerinde bir canlı sohbet seçeneği kullanıma sunmayı planlıyor.
  • Tüketicilerin %68'i, kişisel promosyonlar ya da indirimler sunmayan bir mağaza yerine, bu avantajları sunan bir mağazadan alışveriş yapmayı tercih edecekler.
  • Perakende şirketlerinin %68'i, müşteri beklentilerini karşılamak için müşteri içgörüsünden yararlanma yeteneklerini geliştirmeye ihtiyaç duyuyor.
  • Tüketicilerin %87'si, tüm kanallarda kişisel ve istikrarlı bir deneyime ilgi gösteriyor.
  • Perakende şirketlerinin %71'i, müşterileri için "herhangi bir yerde satışı başlat" ve "herhangi bir yerde satışı bitir" yeteneğini kullanıma sunmayı planlıyor.
  • Tüketicilerin %57'si, otomatikleştirilmiş iade süreci sunmayan bir mağaza yerine, bu imkanı sunan bir mağazadan alışveriş yapmayı tercih edecekler.
  • Perakende şirketlerinin %38'si, daha fazla self-servis fırsatı sunmak için önümüzdeki iki yıl içerisinde otomatikleştirilmiş iade sürecini kullanıma sunmayı planlıyor.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir