Nu Grocery: Alışveriş Yaparken Hiçbir Atık Çıkarmayacağınız Marketle Tanışın!

Kanada’da çevre duyarlılığını bir üst seviyeye taşıyan bir market açıldı. Bu marketi öne çıkaran en önemli nokta ise hiçbir ürünün israf edilmemesi.

Nu Grocery sadece bir manav dükkanı olmaktan öte kuru yiyecekler, taze meyve ve sebzeler, temizlik ve güzellik ürünleri satan çok yönlü bir market. Sattıkları ürünleri paketlemek yerine insanların yiyecekleri saklamak için sürekli kullandıkları kaplar ve alışveriş torbalarıyla alışverişe gelmelerini istiyorlar. Eğer alışveriş torbanız yoksa oradan ödünç alabiliyor ya da satın alabiliyorsunuz.

Valérie Leloup tarafından kurulan Nu Grocery, alışverişe çıktığında istediği ürünleri almak için birkaç farklı lokasyona uğramak zorunda kaldığı böylece vakit ve para kaybettiğini anlaması sonrasında insanların istedikleri her şeyi bulabilecekleri tek bir lokasyon olsa ne de güzel olur fikri ile başlamış. Leloup Avrupa’da sıfır atık politikasıyla yönetilen diğer marketlerin varlığından haberdar olunca aile ve arkadaşları yardımıyla Nu Grocery’i kurmuş.

Ancak Leloup’a göre hikaye marketten öncesine dayanıyor. Aslında her şey annesinin ona hediye ettiği Bea Johnson’ın  Zero Waste Home’ isimli kitabı ile başlamış böylelikle Leloup sıfır atık yaşam tarzı ile tanışmış ve sıfır atık hareketini öğrenmiş. Sonrasında açtıkları bu market ile insanları daha az atıkla yaşamanın mümkün olduğunu göstermeyi ve bu konuda bilinçlenmelerine katkıda bulunmak istemişler.

Markette işleyen sisteme göre müşteriler kendi alışveriş torbalarıyla gelip, ihtiyacı olanları alıyor. Tarttıktan sonra almak istedikleri ürünlerin parasını ödüyor. Eğer müşteri kendi torbasıyla gelmemişse onlara ya geri dönüştürülmüş kağıt torbalar ya da tekrar kullanılabilen torbalardan veriliyor. Markette satılan ürünlerin tedariği yerli çiftçilerden sağlandığı için alışveriş yaparak müşterilerine yerel tarımı destekleme şansı da veren Nu Grocery, alışveriş yapmaya gelemeyen müşterileri için online alışveriş imkanı da sunuyor.  Yiyecekleri paketlerken bant ve etiketler kullansalar da sıfır atık politikasına sadık kalmak adına yiyecekler müşterinin kapısına gittiği anda bant ve etiketleri sökülerek geri dönüştürme ünitelerine atılıyor.

Halihazırda kullandığımız ürünlerden çıkan atıkların tam anlamıyla geri dönüşümünün sağlanamamasının doğaya verdiği zarardan haberdar olmaya, az da olsa bu konuda bilinçlenmeye başlamışken Nu Grocery mantığında çalışan, marketlerin hızlıca tüm dünyaya yayılması ne güzel olurdu değil mi?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir