Endüstri 4.0, Büyük Bir İş Kaybına Neden Olacak mı?

  • McKinsey'in araştırmasına göre, 4. Endüstriyel Devrim'in neden olduğu değişim nedeniyle 2030 yılı itibarıyla tamı tamına 800 milyon insan işsiz kalacak.
  • Ekonomist Jayant Menon, bu tartışmada genellikle net iş sayısı yerine brüt iş sayısına odaklanıldığını, ancak burada önemli olanın net rakam olduğunu belirtiyor.
  • Menon'ın belirttiğine göre, üretim süreçlerinin daha büyük otomasyonu, daha fazla denetim ve kalite kontrolü gerektirecek ve bu görevleri gerçekleştirmek için insanlara ihtiyaç duyulacak.
  • Menon'a göre, otomasyon sayesinde son ürünün fiyatının düşmesi, talebin artmasına neden olacak ve talepteki artış yeterince büyükse, üretim süreçlerinin bir kısmını otomatikleştiren fabrikalardaki iş sayısı artacak.
  • İlgili Yazı: Dijital Dönüşüm Sadece Endüstri 4.0'dan mı İbaret?

İnsanlık tarihinde bu zamana dek üç endüstriyel devrim yaşandı ve bu devrimlerin her biri ortaya çıktığında, büyük iş kayıplarının olacağına dair endişeler dile getirildi, tahminler yapıldı. Ve zaman içerisinde de tüm bu endişelerin yersiz olduğu anlaşıldı. Zira geçmişteki üç endüstriyel devrimde de iş kayıplarının olması bir yana, iş sayısı arttı.

Şimdi yeni bir endüstriyel devrime yaklaşıyoruz: "4. Endüstriyel Devrim" ya da çağa uygun ismiyle "Endüstri 4.0". Ve daha önceki endüstriyel devrimlerde olduğu gibi, şimdi de pek çok kesim tarafından otomasyon, robotlar ve yapay zeka gibi etkenler nedeniyle çok sayıda insanın işini kaybedeceğine dair yorumlar yapılıyor. Küresel yönetim danışmalığı şirketi McKinsey'in 2017 yılının sonunda yayımladığı bir araştırma raporu da bu iddiaları destekliyor.

https://pazarlamasyon.com/insan-basina-dusen-robot-isci-sayisi-hizla-artiyor/

McKinsey’in 46 ülkeyi ve 800 farklı mesleği kapsayan araştırmasına göre, 4. Endüstriyel Devrim'in neden olduğu değişim nedeniyle 2030 yılı itibarıyla tamı tamına 800 milyon insan işsiz kalacak. Birleşmiş Milletlerin tahminine göre, 2030 yılında dünya nüfusu yaklaşık olarak 8,5 milyara ulaşacak ve bu da dünya nüfusunun neredeyse %10’nunun işsiz kalacağı anlamına geliyor. Ki sadece çalışan nüfusu baz aldığımızda, bu oran çok daha ürkütücü bir seviyeye yükseliyor.

McKinsey'in bu araştırmadan çıkan bir başka önemli sonuç ise bu robot devriminin, ekonomik açıdan kalkınmış olan ülkeleri daha fazla etkileyecek olmasıdır. Araştırma raporunda belirtilene göre ABD, Birleşik Krallık, Japonya ve Güney Kore gibi zengin ülkeler, doğal olarak otomasyona daha fazla yatırım yapabilecek ve bu yüzden bu ülkelerdeki insan iş gücü, bu değişimden daha fazla zarar görecek. Az gelişmiş ülkeler ise otomasyona yatırım yapabilecekleri kadar bir ekonomik güce sahip olmadıkları için bu ülkelerdeki iş gücü bu durumdan pek etkilenmeyecek.

https://pazarlamasyon.com/endustri-4-0-nedir/

4. Endüstriyel Devrim, Öncekilerden Farklı mı Olacak?

Asya Kalkınma Bankası'nda baş ekonomist olarak görev yapan Jayant Menon, World Economic Forum'un internet sitesinde yayımlanan yazısında, 4. Endüstriyel Devrim'in büyük bir iş kaybına neden olacağı iddialarıyla ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu. "Yapay zeka, robotik, blok zinciri ve üç boyutlu baskı gibi yenilikçi teknolojiler; sosyal, ekonomik ve politik sistemleri genellikle öngörülemeyen şekillerde dönüştürüyor." diyen Menon, az nitelik gerektiren ve tekrarlı işlerin otomatikleşmeye zaten başladığını, ancak yüksek nitelik gerektiren bütün işlerin de bu endüstriyel devrime karşı dirençli olmadığını belirtiyor ve hangi işlerin bu devrime yeni düşeceğini şu şekilde açıklıyor:

"İşler artık bir görev grubundan meydana geliyor ve bu tüm beceri seviyeleri için geçerli. Bir çalışanın gerçekleştirdiği çok sayıda görevden biri teknik ve ekonomik olarak otomatik hale getirilemediği sürece, bu iş muhtemelen güvendedir. Ve her ne kadar yüzeyde pek görünmese de, bunun gibi birçok iş var.

Örneğin, garsonlar tarafından gerçekleştirilen görevlerin çoğu otomatikleştirilse de, insan etkileşimi hala gereklidir. İnsan elleri de son derece karmaşıktır ve bilim adamlarının daha hayvan derisinin dokunsal algılayıcılarını kopyalamaları gerekiyor. Bir robot çorbanızı getirebilir, ancak onu dökmeden masanızın üzerine koymak için savaş verir."

https://pazarlamasyon.com/her-ay-25-bin-sofor-issiz-kalacak-peki-ya-pazarlamacilar/

Ayrıca ekonomist Jayant Menon, bu tartışmada genel olarak istemsiz bir şekilde net iş sayısı yerine brüt iş sayısına odaklanma eğilimi olduğunu, ancak burada önemli olanın net rakam olduğunu ifade ediyor. Örnek olarak üretim süreçlerinin daha büyük otomasyonunun, daha fazla denetim ve kalite kontrolü gerektireceğini belirten Menon, bu görevleri gerçekleştirmek için insanlara ihtiyaç duyulacağına dikkat çekiyor. Yani kısacası Menon'un belirttiğine göre, sadece brüt iş sayısına odaklanmak, daha büyük otomasyonların bir sonucu olarak doğrudan meydana gelen yüksek vasıflı işleri görmezden gelmek anlamına geliyor.

Jayant Menon'a göre, daha fazla gözetmen ekleme maliyeti, otomasyonun sağladığı tasarrufu geride bırakmadığı sürece, son ürünün fiyatındaki düşüş, talebin artmasına neden olacak ve talepteki artış yeterince büyükse, üretim süreçlerinin bir kısmını otomatikleştiren fabrikalardaki iş sayısı artabilir. Bu durumda da otomasyonun, iş sayısında net bir artış sağlayacağını söyleyebiliriz.

Tüm bunların yanı sıra Menon, sektörler arası etkilerin de olacağını ifade ediyor. Kendisinin belirttiğine göre, bir sektördeki yeni teknolojiden elde edilen verimlilik kazançları, girdi-çıktı bağlantıları yoluyla diğer sektörlerdeki üretim maliyetlerini düşürebilir ve bu da endüstriler arasında talebin ve istihdamın artmasına katkıda bulunur. Menon'a göre, bir sektördeki daha yüksek talep ve daha fazla üretim de diğer sektörlere olan talebi arttırır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir