Deniz Cengiz: "Mobil Bankacılık Artık Ana Dağıtım Kanalı Haline Geldi"

Bu hafta Cumartesi Kahvesi'ndeki konuğumuz TEB Dijital Bankacılık Grup Direktörü Deniz Cengiz (@denizcengiz). Kendisiyle bankacılık ve dijital üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Halil İşgüzar: Deniz Bey merhaba, öncelikle keyifli haftasonları dilerim. Bizi kırmadığınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Cumartesi Kahvesi’ne sizi kısaca tanıyarak başlayalım isterseniz.

Deniz Devrim Cengiz: İzmir Fen Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra, profesyonel iş hayatına 1996’da Nicholson International’da başladım. Ardından Garanti Bankası’nda Teftiş Kurulu ile CRM ve Pazarlama bölümlerinde görev aldım. 2005 yılında TEB’in BNP Paribas ile gerçekleştirdiği ortaklıkla birlikte; burada sırasıyla Bireysel Pazarlama, CRM ve Segmentasyon, Alternatif Dağıtım Kanalları bölümlerini kurup yönettim. 6 yıllık Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörlüğü serüveni sonrası, Nisan 2016’dan bu yana Dijital Bankacılık Grup Direktörü olarak görevimi sürdürüyorum. Halen dijital bankacılık uygulamaları ve mobil finansal servislerin tasarlanıp geliştirilmesinden, dijital pazarlama ile sosyal medya yönetiminden ve ATM Bankacılığı’ndan sorumluyum. Ekibimle birlikte TEB’in dijital dönüşümüne liderlik yaparak, fikir aşamasından lansmanına kadar tüm süreçleriyle hayata geçirdiğimiz TEB’in direkt bankacılık platformu CEPTETEB’i, kısa sürede Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankacılık platformu haline getirdik.

H: Dijitalin önemi şüphesiz tartışılmaz ve siz de dijitalde her konuda öncü banka olmak adına hızlı ve önemli adımlar atıyorsunuz. Dijitali bu kadar önemsemenizin nedeni bir hedef kitle segmentasyonu mu? Dijitali etkin biçimde kullanan insanlar sizin hedef kitle segmentinizde daha mı ön planda?

D: TEB olarak 2005 yılında BNP Paribas ortaklığımız ile birlikte pazara bireysel segmentte de girdikten sonra planlı olarak dijitale yatırım yaptık ve burada özellikle mobile odaklandık. Gelişen teknolojiyi kullanarak birçok uygulama ve özelliği ilk kez hayata geçirdik. Müşterilerimizi de incelediğimizde artık finansal işlemlerini şubeye gitmeden dijital ortamda yönetmek istiyorlar. Bu yüzden biz de müşterilerimizin taleplerini göz önüne alarak bu alandaki yatırımlarımızı şekillendiriyoruz. Buna paralel olarak geçtiğimiz Mart’ta 1. Yaşını kutladığımız CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformumuzu hayata geçirdik. Dijital müşterilerimizin müşteri olma dahil olmak üzere tüm bankacılık ihtiyaçlarını dijital kanallardan gerçekleştirdiği bu platformumuz 1 yılda 250bin müşteriye ulaşarak Türkiye’nin en hızlı büyüyün Dijital Bankası oldu. internet-bankaciligi

H: Biraz mobilden bahsedelim... Mobil bankacılık ülkemizde ve TEB’de ne seviyeye geldi? Bankacılık sektöründe mobil, dijitalin içinde ne düzeyde?

D: TBB 2016 Q1 raporuna göre 13,9 milyon aktif kullanıcıya ulaşan mobil bankacılık kullanımı, son yıllardaki büyüme trendine göre internet şubesi kullanıcı adedine göre çok daha hızlı artıyor. TEB’de de CEPTETEB Mobil bankacılık son 1 yılda %92 büyüme ile 600bin aktif kullanıcıya ulaştı. Globalleşen dünyada bilgiye ulaşmak her geçen gün kolaylaşıyor, mobilitenin önemi artıyor. İnsanların bilgiye daha kolay ve zahmetsiz yoldan ulaşma ihtiyacı, akıllı telefon ve tablet kullanımını da artırıyor. Gelişen dünyaya ayak uydurmak ve yeniliklere yön vermek amacıyla biz de Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak, mobil teknolojilerle hizmetlerimizi çok daha kolay, hızlı ve ulaşılabilir hale getiriyoruz. Müşterilerimizin her kanaldan hizmetlerimize daha rahat ulaşmasını sağlamak amacıyla kullanım kolaylığı, yüksek güvenlik standartları ve zengin içerik sunan dijital kanallarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Burada da ağırlıklı olarak mobil bankacılığa yatırım yapıyoruz. Özellikle son yıllarda mobil bankacılık kanallarının kullanım oranının hızlı bir şekilde arttığını ve kullanıcıların mobil bankacılığa doğru kaydığını gözlemliyoruz. Bununla birlikte, bankacılık işlemlerini sadece mobilden gerçekleştiren bir müşteri kitlesi de oluşmaya başladı. Mobil artık alternatif bir dağıtım kanalı olmanın ötesine geçti ve ana dağıtım kanalı haline geldi. Bizim de TEB olarak, internet bankacılığından yapılabilen tüm işlemlerin mobil bankacılık kanalından da yapılabilir hale getirilmesi başlıca hedeflerimizden biri. Bu konuda oldukça yol aldık ve iki kanal arasındaki fonksiyon setini birbirine yaklaştırdık. İnternet bankacılığını müşterilerin mobile geçişlerindeki bir ara dönem olarak görüyor bu doğrultuda bazı öncü yeniliklerimizi ilk önce mobil bankacılık müşterilerimizle tanıştırıyoruz.

H: Dijital kocaman bir okyanus. Buradan aldığınız verileri anlamlandırmak ve buna göre stratejileri belirlemek oldukça ciddi bir iş yükü. Sizin en çok dönüş aldığınız kanal hangisi?

D: Dijital bankacılık platformumuz CEPTETEB, bu alandaki yatırımlarımızın odağında bulunuyor. Yalın tasarımı, basit menü yapısı ve pratik kullanımı ile müşterilerimizin bankacılık işlemlerini kolayca yapmalarını sağladığımız CEPTETEB’in sadece dijital platformlara özel yeni ve avantajlı ürünlerinden TEB müşterisi olmayanlar da yararlanabiliyor. Mart 2015’te hayata geçirdiğimiz dijital bankacılık platformumuz CEPTETEB, bugüne kadar 280 bin müşteri ve 3,6 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankalarından oldu. Müşterilerimizin %82’si dijital dağıtım kanallarımızı kullanırken, mobil bankacılık uygulamamızı kullanan aktif müşteri sayısı 600 bine ulaştı. Dijital bankacılıkta elde ettiğimiz bu başarılarla toplam bankacılık işlemlerinde dijital bankacılığımızın payı %85’e ulaştı. Müşterilerimiz 2016 Mayıs sonu itibarıyla, para yatırma işlemlerinin %73’ünü, para çekme işlemlerinin %88’sini, kredi kartı ödemelerinin %80’ini, fatura ödemelerinin %81’ini ve para transferlerinin %89’unu TEB dijital bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirdi.

H: TEB kendi sektöründe dijitalde kanallarda öncü markalardan demiştik. Önümüzdeki günlerde bu pozisyonunuzu korumak için planlarınız neler? Dijital tarafta kısa vadede göreceğimiz bir yenilik olacak mı?

D: Önümüzdeki dönemde özellikle CEPTETEB Cüzdana yatırım yapmaya devam edeceğiz, burada deri cüzdanları dijitale dönüştürme stratejimize hız verdik. Şu anda dünyada ilk kez CEPTETEB ile hayata geçen QR Kod ile Para Çekme, Telefon Numarasına Para gönderme, Temassız Ödeme, QR Kod ile Online ödeme, İDO turnikelerinden hızlı geçiş, TAV havalimanlarındaki Fast Track noktalarından hızlı geçiş ve iBeacon teknolojisi ile pazarlama yeteneklerine sahip olan CEPTETEB Cüzdan’a yakın dönemde bazı yeni özellikler de ekleyeceğiz. Bunun dışında Nesnelerin İnterneti, Akıllı Data, Biometrik ve Gerçek zamanlı doğrulama konuları da üzerinde çalıştığımız alanlar arasında. Bu alanlarda da yeni ürün ve özellikleri önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir