Türkiye Yayıncılar Birliği’nden de Basın Açıklaması Geldi 0

Türkiye Yayıncılar Birliği, Taksim Gezi Parkı’nda başlayarak tüm yurda yayılan olaylar konusunda basın açıklaması yayınladı:

[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]İstanbul, Taksim’deki Gezi Parkı’nın AVM yapılması planına karşı parkta çadır kurularak başlatılan oturma eyleminin 4. gününde (31 Mayıs 2013) eylemcilere ve ardından Taksim’e toplanan on binlerce insana karşı polisin gaz ve su ile müdahalesi iki gündür sürmektedir. Taksim meydanında bugün öğlene kadar gaz müdahalesi sürmüş, öğleden sonra polisin meydandan çekildiği haberleri gelmiş olmasına karşın aşırı dozda gaz ve su ile yaralanmalara sebep olan müdahalelerin diğer illerdeki gösterilerde sürdüğü öğrenilmiştir. İki gün içinde Taksim’de gözaltına alındığı öğrenilen 100’den fazla  insanın gözaltındaki durumları da merak konusudur.

Polisin protestolara müdahalesi sırasında gaz bombalarını sıklıkla havaya değil vatandaşların üzerine, hatta baş bölgelerine attığı olayda çekilen görüntülerden anlaşılmaktadır. Bu nedenle yaralananlar arasında gazeteci Ahmet Şık ve Osman Örsal ve milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bulunduğu, Önder’in hastaneye kaldırıldığı öğrenilmiştir. Havadan helikopterlerle gaz bombaları atıldığı, biber gazı yerine portakal gazı denilen bir gazın ve plastik mermilerin de kullanıldığı, bu araçların ciddi yaralanmalara yol açtığı ulaşan bilgiler arasındadır.

Avrupa Birliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamalarında polisin orantısız ve aşırı güç kullanmasını eleştirerek endişelerini belirtmişlerdir. Açıklamalarda ifade ve toplanma özgürlüğünün temel insan hak ve özgürlükleri arasında bulunduğunu, Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerde bu hak ve özgürlüklerin sınırlarının tanımlandığını ölçüde bu hak ve özgürlüklerin güvence altında olması gerektiğini hatırlatılmıştır.

Toplanma özgürlüğü İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nde belirtilen temel bir insan hakkıdır. Bu özgürlük bir araya gelme, topluca ortak ilgi ve çıkarları ifade etme, savunmayı kapsamaktadır. Anayasamızın 34. maddesinde “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir,” denilmektedir.

Taksim’deki ve diğer illerdeki eylemlerde polisin aşırı güç ve gaz kullanımıyla vatandaşların toplanma ve gösteri özgürlüğü ihlal edilmiş ve edilmektedir. Türkiye Yayıncılar Birliği olarak bu hak ve özgürlüğün devlet eliyle ihlalini kınıyor, yetkilileri bu ihlale bir an önce son vermeye çağırıyoruz.

Türkiye Yayıncılar Birliği[/colored_box]

Pazarlamasyon.com’un eş kurucusu. Koyu Barcelona, The Beatles, Apple ve Steve Jobs hayranı.

Türkiye’nin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları 0

Türkiye’nin en çok oy kullanılan sosyal anket platformu Poltio, kullanıcıları tarafından sorulan ve toplam 13111 kez yanıtlanan sorularını analiz ederek Türkiye’nin sosyal medya kullanımı alışkanlıklarını inceledi.

En çok vakit geçirilen sosyal medya platformu hala Facebook!

İnsanlara en çok hangi sosyal medya platformunda vakit geçirdikleri sorulduğunda görüldü ki insanlar en çok Facebook’ta, ikinci olarak da Instagram’da vakit geçiriyor. 1939 kişinin %55’i bu soruya Facebook cevabını verirken, %30’u da Instagram cevabını verdi.

Sosyal medyada arkadaşlıktan çıkarmak için en önemli sebepler: Siyasi görüş farklılıkları, görgüsüz paylaşımlar, ve gerçek hayatta görüşülmeyen kişiler!

İnsanlara Poltio.com’a gore en çok vakit geçirilen sosyal medya platformu Facebook’ta paylaşımlarından hoşlanmadıkları kişilere ne yaptıkları sorulduğunda 2828 kişinin %61’i ‘arkadaşlıktan çıkarırım’ cevabını verirken, %39’u ise ‘gönderilerini gizlerim’ yanıtını verdi. Aynı soru Instagram için yöneltildiğinde ise 1942 kişinin %64’ü ‘takipten çıkarırım’ cevabını verirken, %36’sı ‘görmezden gelirim’ şeklinde yanıtladı.

Arkadaşlıktan çıkarmak ile ilgili sorulan ‘Facebook’ta arkadaşlıktan çıkarma veya arkadaşınızın gönderilerini engellemenizin başlıca nedeni nedir?” sorusuna verilen cevaplara göre, 1919 kişinin %33.3’ü siyasi görüş farklılıklarını sebep olarak gösterirken, %25.3’ü  görgüsüz paylaşımlar yapılması sebebiyle, %14.4’ü ise gerçek hayatta görüşmedikleri kişiler olduğu için arkadaşlıktan çıkardığını ya da arkadaşlarının gönderilerini engellediğini belirtti.

Aynı şekilde, 752 kişiye ‘Instagram’da takip ettiğiniz kişileri takibi bırakmanızın başlıca nedeni nedir?” sorusu yöneltildiğinde ise, bu kişilerin %27.8’i  görgüsüz paylaşımlar yapılmasını buna sebep olarak gösterirken, %21.6’sı gerçek hayatta görüşmedikleri kişiler olması sebebiyle, %18.9’u ise siyasi görüş farklılıkları sebebiyle takip ettikleri kişilerin takibini bıraktıklarını belirtti.

Sosyal medyada ayıp olmasın diye takip ediyoruz!

Poltio.com’da verilen cevaplara göre ‘Sosyal medyada seni takip eden birini sırf ayıp olmasın diye istemeden takip ettiğin oluyor mu?’ sorusunu yanıtlayan 3731 kişinin %65’i evet derken %35’i hayır cevabını verdi.

Stajyerler Sağa Çekti, Tinder İşe Alım Amacıyla Kullanıldı 0

Kimileri Tinder’ı tek gecelik bir heyecan kimileri ise hayatının aşkını bulmak için kullanadursun, ABD’deki bir grup stajyerin fikri bambaşka bir yönde gelişti. Tinder ilk kez, Possible adlı yaratıcı ajansın Cincinnati ofisinde çalışan stajyerler tarafından, yetenek avcılığı için kullanıldı.

En parlak fikirlerin çoğu zaman ilgisiz bir konu üzerinde çalışırken veya konuşurken, beklenmedik bir anda çıktığına hepimiz tanık olmuşuzdur. Possible stajyerlerinin Tinder projesi de böyle oldu. Ajansın yaratıcı ekibi, müşterileri için bir proje üzerinde düşünürken, bir anda bu fikir ortaya çıktı. Stajyer ekibin esas amacı, çalışmak için hiçbir zaman öncelikli yerler arasında olmayan Ohio eyaletine bağlı Cincinnati’yi, diğer eyaletlerde yaşayan profesyonellerin gözünde çekici bir hâle getirmek ve bunu yaparken farklı bir yöntem kullanmaktı.

Ohio eyaletine bağlı Cİncinnati kentinden bir görünüm

Tıkır tıkır işleyecek plan, fikri ilk ortaya atan kişi olan stajyer David Harris’in, kentin adına da atıf yapan “Cincy” adıyla bir profil açmasıyla başladı. Tinder’da arz-ı endâm etmeye başlayan Cincy; New York, Cleveland ve Chicago’nun da aralarında bulunduğu birçok eyaletten 100’den fazla kadın ve erkek kullanıcıyla eşleşti. Fakat piyango yalnızca bir kişiye vuracaktı ki o talihli de Chicago’da yaşayan ve yaratıcı ajans Leo Burnett’te müşteri temsilcisi yardımcısı olarak çalışan Daniel Mashburn oldu. Cincy, yol ve konaklama masraflarını üstleneceğini söyleyerek Daniel’dan Cincinnati’ye gelmesini istedi. Sonrasında olanları aşağıdaki videodan izleyelim.

Mashburn, sıradan bir cumartesi akşamında Tinder’da oyalanırken Cincy ile karşılaşmış. Daha önce Tinder üzerinde reklam amaçlı profiller gördüğünü söyleyen Mashburn, başta bir işe alım amacı sezmediği bu projede, bedava seyahatin de etkisiyle oldukça inandırıcı bir kurgu yaratıldığını itiraf ediyor. Kente yaptığı hafta sonu gezisine bayılan ve Possible’daki ajans ortamını da yerinde gören Mashburn, daha önce iş amacıyla sadece birkaç saatliğine uğradığı Cincinnati’de geçirdiği zamanın harika olduğunu, özellikle bira evlerinden etkilendiğini de sözlerine ekliyor. Bu açıdan baktığımızda, stajyerlerin diğer hedefe de ulaştıklarını söyleyebiliriz.

Cincy ile eşleşen Daniel Mashburn

Possible’ın dijital pazarlama stajyeri Madison Dejaegher ise projeyi değerlendirirken, bir işi bırakmanın, mutsuzluk ve hedeflere ulaşamama nedenlerinden kaynaklandığını, bunun da bir ilişkiyi bitirmeye oldukça benzediğini söylüyor. Görünen o ki ekibin Tinder’da yapılan muziplikte de işte bu noktadan hareket edilmiş. Dejaegher ayrıca, ekibin Mashburn’u seçmesinde kendileriyle aynı sektörden olmasının ve eğlenceli birine benzediğinden bu işe uyacağını düşünmelerinin etkili olduğunu vurguluyor.

Tinder projesinde yer alan Possible stajyerleri

Possible stajyerlerinin sıra dışı ve eğlenceli fikrinin maliyeti ise oldukça düşük. Fikrin uygulamaya geçmesi için ajanstan 2000 dolarlık bir bütçe koparmayı başaran ekip, Daniel’ın uçak biletleri, kaldığı Airbnb yeri ve proje yapım masrafları de dâhil olmak üzere 950 dolar harcayarak bütçenin yarısından da az bir rakamla işi kotarmayı başarmış. Hatta ekip, video için özel bir mikrosite yapıp sitenin tasarımını da bu çalışma etrafında şekillendirerek yeni bir kariyer sayfası yaratmış.

Kısa bir süre önce Delta Hava Yolları şirketinin Flört Duvarı projesiyle gündeme gelen Tinder, yine yaratıcı bir projede karşımıza çıktı. Kim bilir Tinder’ı daha hangi amaçlarla kullanılırken göreceğiz? Fakat bu yazıda kıssadan hissemiz şu ki ülkemizdeki kaç yaratıcı ajansta stajyerler böylesine aktif olabiliyor, onlara angarya işlerin dışına çıkma fırsatı sunuluyor ve parlak bir fikirlerine az da olsa bütçe ayrılacak kadar kendilerine değer veriliyor? Her şeyden önce bunu sorgulamanın vakti sizce de gelmedi mi?

GELİŞMELERİ
KAÇIRMAYIN!
Haftalık bültenimize
ücretsiz kaydolun!
BİZE KATIL
Marketing Meetup Intelligence

Hemen Kaydolun
Marketing Meetup

ERKEN
KAYIT FIRSATI

Orada Olmalıyım

Sektörü buluşturan etkinlikte siz de yerinizi ayırtın!
GELİŞMELERİ KAÇIRMAYIN
Haftalık bültenimize ücretsiz kaydolun, sizi gelişmelerden haberdar edelim.
BİZE KATIL
Marketing Meetup Intelligence

Erken Kayıt Fırsatı
İçerikle Pazarlama Workshop

Yemekcom Ürün Müdürü Batuhan Apaydın ile, içeriğin kral olduğu yeni dünyayı keşfetmeye hazır mısınız?
Hemen Kaydol